Συστημική Αναπαράσταση

 ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ “ΑΝΑΠΑΡΙΣΤΩ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ”

 Για να καταλάβουμε την συστημική  αναπαράσταση χρειάζεται να δούμε τι είναι και πως λειτουργεί ένα σύστημα:

«Από την μικρότερη μορφή ύλης μέχρι την μεγαλύτερη, όλα συνδέονται με κάποιο τρόπο σε ομάδες, λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους για να επιτελέσουν έργο, υπόκεινται σε νόμους, κανόνες, αλληλεπιδρούν και αλληλοσχετίζονται! Καμία μορφή  δεν είναι εντελώς ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη από τις υπόλοιπες.»

ΜΟΡΦΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ:  

  1. Το σύμπαν : Τεράστιο σύστημα που αποτελείται και  εμπεριέχει υποσυστήματα, όπως γαλαξίες, ηλιακά συστήματα κλπ. Τα πάντα συνδέονται και κινούνται αρμονικά μεταξύ τους μέσα σ αυτό, από την μικρότερη μέχρι την μεγαλύτερη μορφή ύλης.

2. Το ανθρώπινο σώμα: παρομοίως ένα σύστημα που εμπεριέχει μέσα του άλλα μικρότερα, όπως  όργανα, οστά, κύτταρα, μύες κλπ. Κάθε τμήμα του σώματος εκτελεί τις λειτουργίες που του αναλογούν ώστε το σώμα να παραμείνει ζωντανό. Αν κάποιο από αυτά     καταρρεύσει θα συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα. Έτσι αν υποθέσουμε ότι καταρρέει η καρδιά θα συμπαρασύρει στον θάνατο όλο το σώμα.

                Αυτόν τον  κανόνα ο Hellinger τον  ονομάζει «κοινότητα μοίρας»

 

3. Το οικογενειακό σύστημα: «το σώμα την οικογένειας» αποτελείται από τον πυρήνα των δυο γονιών και τα παιδιά που περιστρέφονται γύρω του.

Αν κάποιο μέλος έχει πρόβλημα, χάνεται η αρμονική σύμπλευση της οικογένειας  και μπαίνουμε σε δυσαρμονία και «εμπλοκή». Αυτό εξωτερικά μεταφράζεται σε δυσφορία του ατόμου, σε κακές σχέσεις, δυσκολίες στην ζωή και έλλειψη χαράς και πληρότητας. 

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

 Έχουμε έναν γονέα με πρόβλημα, πχ αλκοολισμό, βίαιη συμπεριφορά, ή είναι  θύμα κάποιων περιστάσεων που έχουν σημαδέψει σοβαρά την ζωή του. 

1 Α. ΓΟΝΙΟς ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟς  (1)
1 Α. ΓΟΝΙΟς ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟς  (2)
1 Α. ΓΟΝΙΟς ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟς  (3)

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΝΕΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ?

Θα φέρει το σύμπτωμά του στον γάμο και θα επηρεάσει την δυναμική της νέας οικογένειας.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ?

Το παιδί δεν μπορεί να μείνει συναισθηματικά αμέτοχο από το σύμπτωμα του γονέα. Ακόμα κι αν αποκοπεί απ’ την οικογένεια, θα φέρει το σύμπτωμα του γονέα μέσα του, όπου κι αν πάει, και αυτό θα επηρεάζει την ζωή του σε όλα τα πεδία όπως σχέσεις, επάγγελμα, διάθεση, υγεία σωματική και ψυχική. Αυτό το γεγονός με την σειρά του θα έχει επίδραση στην υπόλοιπη οικογένεια.

Το γενεαλογικό δέντρο μιας οικογένειας έχει «κοινότητα μοίρας» γιατί μοιράζεται τις ίδιες ρίζες!

Οι προγονικές καταβολές επιδρούν στον άνθρωπο, όπως ακριβώς οι ρίζες επιδρούν στα φύλλα, στους καρπούς στα άνθη και σε ότι άλλο φαίνεται στην επιφάνεια!  

 

Από αυτό δε που φαίνεται στην επιφάνεια, μπορούμε να διαγνώσουμε την κατάσταση των ριζών και  να καταλάβουμε τι γίνεται στο «αθέατο» τμήμα του φυτού.

Όπως ένα δένδρο δεν μπορεί να αποκοπεί από τις ρίζες του για να ξεφορτωθεί  την ασθένεια που ίσως αυτές φέρουν, έτσι και ο άνθρωπος δεν μπορεί να αποκοπεί απ’ τους γονείς και τους προγόνους του επειδή επιθυμεί να γλυτώσει από την «κοινότητα μοίρας» που τον συνδέει μαζί τους.

Βλέπουμε αντίθετα το πολύ συχνό φαινόμενο  να υπάρχουν γενιές αλκοολικών πχ., όπου το σύμπτωμα  ξεκινά από κάποιον πρόγονο και διαιωνίζεται σε απογόνους των επόμενων γενεών μέσα στο οικογενειακό σύστημα.

ΑΙΤΙΑ

Η αιτία γι’ αυτό είναι η κρυφή δυναμική της αγάπης που τους  κρατά  όλους ενωμένους. Κρατά  το παιδί κοντά στον γονιό ή τον πρόγονο, ακόμα κι αν εξωτερικά δεν έχουν μεταξύ τους καμιά επαφή και επικοινωνία.

Το παιδί είναι σε συστημική  «εμπλοκή» ! Κρυφά και ασυνείδητα μες την καρδιά του έχει επιλέξει να μείνει κοντά στον «τραυματισμένο» γονιό/πρόγονο και το κάνει με το να αναπαράγει με κάποιο τρόπο το σύμπτωμα του. Έτσι μπορεί να επαναλαμβάνει την ίδια συμπεριφορά, η  σωματοποιεί το σύμπτωμα, ή  επιλέγει συντρόφους που το έχουν κλπ.

 Το κάνει για να μοιραστεί τον πόνο και το βάρος,  το κάνει για να του «μοιάζει» . Αυτός είναι ο τρόπος που η καρδιά του λέει « σ’ αγαπώ», θέλω να σε βοηθήσω και να σε σώσω, «από εσένα έρχομαι και σου οφείλω τα πάντα!». Αυτός είναι επίσης ο τρόπος για να τον φέρει, αν είναι  «αποκλεισμένος» από την οικογένεια, πίσω στην θέση  που του  ανήκει.

Αυτές οι κρυφές δυναμικές που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο επίγνωσής μας, καθορίζουν την ζωή μας και ευθύνονται για τον πόνο και τις δυσκολίες μας.

Όμως ότι δεν γνωρίζω δεν μπορώ και να το αλλάξω, γι’ αυτό και η εμπλοκή γι’ αυτό και ο πόνος.

«ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ»  Η ΜΕΘΟΔΟΣ:

ΒΗΜΑ 1ο

1. Η αναπαράσταση «στήνει» τα πρόσωπα του οικογενειακού συστήματος  του ενδιαφερόμενου χρησιμοποιώντας μέλη της ομάδας που στην μέθοδο αυτή ονομάζουμε «εκπροσώπους».

2. Οι εκπρόσωποι βιώνουν την αληθινή κατάσταση αυτών που εκπροσωπούν, και την εκφράζουν σωματικά, συναισθηματικά, μας δίνουν δε πληροφορίες για το τι πραγματικά συμβαίνει στα πρόσωπα του συστήματος, που δεν έχει σχέση με ότι μέχρι τώρα γινόταν αντιληπτό στον θεραπευόμενο.

3. Του αποκαλύπτεται τότε  η πραγματική αθέατη δυναμική των σχέσεων του, οι επιρροές που δέχεται από το σύστημα και το πως αυτές καθορίζουν την ζωή του.

 Έρχονται στη επιφάνεια  οι «συστημικές εμπλοκές»  που δέχεται από τις ρίζες του και όλα όσα τον κρατούν δεμένο με μια κρυφή αγάπη και αφοσίωση που οδηγεί όμως σε μπλοκάρισμα της δικής του ζωής.

 4. Αντιλαμβάνεται την αιτία  για τις  επαγγελματικές και οικονομικές του δυσκολίες, γιατί οι σχέσεις του αποτυγχάνουν και τον αφήνουν μόνο και δυστυχή, γιατί η ζωή δεν του βγαίνει γενικά.

ΒΗΜΑ 2ο

1. Αφού γίνουν αντιληπτές οι αιτίες των δυσκολιών, προχωράει στην λύση. Αποκαλύπτει  εναλλακτικούς τρόπους σύνδεσης, που κόβουν την εμπλοκή, αλλά όχι την σχέση και τους δεσμούς.

2. Καταδεικνύει και κατευθύνει την θεραπευτική ομάδα σε κινήσεις που οδηγούν στην θεραπεία και την πληρότητα του ατόμου και του συστήματός του.

3. Τακτοποιεί τις  εκκρεμότητες που εμποδίζουν την εκδήλωση της αγάπης και της ενότητας. Της « αγάπης που οδηγεί στην ευτυχία» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο μεγάλος ιδρυτής την συστημικής αναπαράστασης Bert Hellinger.

 Στα βιωματικά ολοήμερα εργαστήρια συστημικών αναπαραστάσεων, κοιτάμε με μεγάλο σεβασμό το οικογενειακό σύστημα του  θεραπευόμενου, με τις εκκρεμότητες και τις ανεπίλυτες εμπλοκές που τον αφορούν και καθορίζουν την ζωή του. Γίνεται βιωματικά αντιληπτή η βαθειά  αγάπη και σύνδεση του με τους αγαπημένους του και φανερώνεται ένας νέος πνευματικός τρόπος σύνδεσης που αποδεσμεύει όλους απ’ το βάρος, την ενοχή και τον πόνο. Τότε ο άνθρωπος είναι έτοιμος και ελεύθερος να κοιτάξει μπροστά και να ζήσει μια ζωή πλήρη σε όλα της τα επίπεδα!

DSC_2700
8.ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ
8 Α. ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ (2)
DSC_5936
DSC_1597
8 Α. ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ (1)
9. ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ
Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 6945293243

Email : despoinasklavou@hotmail.com

Ακολουθήστε μας
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon

© All rights reserved

Aenaos Kiklos,  email: Despoinasklavou@hotmail.com

  • White LinkedIn Icon